LVI-alan asennus- ja asiantuntijatöitä Pirkanmaalla
Astetta jämäkämpi kumppani

Mikä ihmeen patteriverkoston perussäätö?

Oletteko koskaan miettineet, miksi kiinteistönne patterit lämmittävät epätasaisesti tai ne eivät lämpene kunnolla? Vastaus voi löytyä patteriverkoston perussäädöstä. Mutta mitä se oikein on?

Patteriverkoston perussäätö tarkoittaa lämmitysjärjestelmän tasapainotusta, jossa varmistetaan, että koko kiinteistön kaikkiin tiloihin tulee optimaalinen määrä lämpöä. Patteriverkoston perussäätö paitsi parantaa asumismukavuutta, myös säästää energiaa. Suuri osa kiinteistökannasta on ”ylilämpöisiä”. Lämpötilat on säädetty kiinteistön viileimpien huoneistojen perusteella, joten koko muussa kiinteistössä on liian lämmin. Oikein säädetty verkosto toimivilla patteritermostaateilla takaa asumismukavuuden, kiinteistön kunnon ja säästöt lämmityskustannuksissa.

Patteriverkoston perussäädön hyödyt

check mark

Tasapainotettu lämmitysjärjestelmä mahdollistaa yhdenmukaisen lämmönjakautumisen, mikä lisää asumisviihtyvyyttä.

check mark

Lisäksi se auttaa välttämään epätarpeellisen energiankulutuksen, mikä näkyy suoraan lämmityskuluissa.

check mark

Kun patteriverkosto on kunnolla säädetty, pumppujen ja muiden laitteiden kuormitus vähenee, mikä pidentää niiden käyttöikää ja vähentää yllättävien vikojen riskiä.

Mikä on ihanteellinen huonelämpötila?

Keskimäärin hyvä huonelämpötila asuintiloissa on noin 19-22 astetta. Eri tilat kuten makuuhuoneet ja kylpyhuoneet saattavat toki vaatia eri lämpötiloja, mutta olennaista on löytää tasapaino asumismukavuuden ja energiakustannusten välille. Liian kylmä lämpötila voi lisätä kosteuden tiivistymistä seinille ja ikkunoille, mikä puolestaan voi johtaa homeen ja muiden kosteusvaurioiden kehittymiseen. Viileys voi aiheuttaa myös vilustumista, nivelkipuja ja jopa heikentää vastustuskykyä. Liian viileä lämpötila voi vaikuttaa negatiivisesti asuinkiinteistössä asukkaiden viihtyvyyteen, sekä työpaikalla työntekijöiden tuottavuuteen. Kun patteriverkoston perussäätö on kunnolla tehty, nämä ongelmat vältetään ja varmistetaan tilojenne optimaalinen käyttöaste, sekä tavoitetaan viihtyisä ja terveellinen ympäristö.

Patteriventtiili

Milloin patteriverkoston perussäätö tulisi tehdä?

Patteriverkosto tulisi tarkistaa ja tarvittaessa säätää säännöllisesti, jotta lämmitysjärjestelmä toimii mahdollisimman energiatehokkaasti. Tarkastuksen ajoitus riippuu monista tekijöistä, kuten kiinteistön iästä, lämmitysjärjestelmän tyypistä ja sen käyttöhistoriasta. Yleensä on suositeltavaa tarkastaa patteriverkosto:

1

Uuden kiinteistön valmistuttua

Uusi lämmitysjärjestelmä tarvitsee säädöt, jotta se toimisi suunnitellusti. On tärkeää, että järjestelmä tasapainotetaan heti alussa, jotta voidaan välttää tulevat ongelmat ja varmistaa energiatehokas toiminta.

2

Remontin jälkeen

Merkittävän remontin, kuten putkiremontin tai laajemman perusparannuksen yhteydessä, on äärimmäisen tärkeää tarkistaa ja säätää patteriverkosto. Remontti saattaa muuttaa lämmöntarvetta eri tiloissa, ja siksi järjestelmän uudelleensäätö on välttämätöntä.

3

Havaittaessa lämpöongelmia

Mikäli kiinteistössä ilmenee huoneiden lämpötilojen epätasaisuutta, patterit eivät lämpene kunnolla tai lämpötila laskee ilman selvää syytä, on aika tarkastaa lämmitysjärjestelmä.

4

Lämmityskulujen noustessa

Mikäli lämmityskustannukset kasvavat yllättäen ilman selkeää syytä, on hyvä tarkistaa, ettei syynä ole lämmitysjärjestelmän epätasapaino. Tämä voi viitata säädön tarpeeseen.

5

Käyttömukavuuden vähentyessä

Jos kiinteistön asukkaat tai käyttäjät valittavat lämpötiloista tai viihtyvyys heikkenee, lämmitysjärjestelmän tarkastus ja mahdollinen säätö kannattaa suorittaa.

6

3–5 vuoden välein

Vaikka ilmeisiä ongelmia ei olisi, on hyväksi käytännöksi muodostunut tarkastuttaa ja säätää patteriverkosto säännöllisesti, tyypillisesti kolmen viiden vuoden välein. Säännöllinen huolto varmistaa järjestelmän pitkäikäisyyden ja energiatehokkuuden.

Näin patteriverkoston perussäätö etenee

Patteriverkoston perussäädössä varmistetaan, että jokaisella patterilla kiertää oikea määrä vettä ja lämpö jaetaan tasaisesti eri huoneisiin. LVI-Jämäkällä prosessi etenee näin:

Alkukartoitus ja suunnittelu

  • Lämmitysjärjestelmän nykytilan arviointi: Tutkitaan kiinteistön piirustukset ja lämmitysjärjestelmän suunnitelmat, sekä toteutetaan mahdolliset suunnitelmien päivitykset. Selvitetään huoneiden lämpötarpeet ja mitataan mahdolliset nykyiset lämpötilat ja virtausmäärät.
  • Lämmitysverkoston tarkastus: Käydään läpi pumput, venttiilit, termostaatit ja muut komponentit. Tarkastetaan niiden toiminta ja kunto sekä tarvittaessa toteutetaan korjaus- tai uusimistarpeet. Yleensä yli 10 vuotta vanhat patteriventtiilit kannattaa jo vaihtaa uusiin säätötyön yhteydessä. Tällä varmistetaan, että yksittäisten patteriventtiilien vuoksi ei tule kalliita erillisiä huoltokäyntejä niiden toimintahäiriöiden vuoksi.

Mittaukset ja säädöt

  • Virtausmäärien ja lämpötilaerojen säätö: Asetetaan kunkin patterin läpi kulkevan veden määrä. Tavoitteena on saada virtaus säädettyä siten, että energiaa jäisi huoneilmaan mahdollisimman paljon, jonka myötä paluuveden lämpötila laskee alhaiseksi. Nämä säädetään patteriventtiileistä, suunnittelijan laskemista esisäätöarvoista.
  • Linjasäätöventtiileiden säätö: Säädellään kunkin linjan venttiileitä niin, että veden virtaus vastaa laskettua lämmöntarvetta. Tämä vaatii hienosäätöä ja usein useita mittaus- ja säätökertoja. Pumppausteho optimoidaan mittausten yhteydessä kohdalleen.

Viimeistely

  • Lopullisten säätöjen tarkistaminen: Varmistetaan, että kaikki lämpöpatterit toimivat suunnitellusti ja että huoneiden lämpötilat ovat tasaisia lämmityskaudella. Huonelämpötilat mitataan kun ulkolämpötila on tasaisesti pakkasella.
  • Järjestelmän testaus ja optimointi: Patteriverkoston lämmitysveden lämpötilaa säädetään optimoidakseen lämpötilat ja energiankulutus. Järjestelmää seurataan ja tarkkaillaan mahdollisia muutoksia.

Raportointi ja neuvonta

  • Säätöpöytäkirja ja raportointi: Laaditaan asiakirjat, jotka kertovat suoritetuista toimenpiteistä, säädöistä ja mahdollisista suosituksista järjestelmän ylläpitoon ja seurantaan liittyen.
  • Asiakkaan neuvonta: Käydään läpi säätöjen tulokset ja annetaan ohjeet järjestelmän tarkkailuun ja hallintaan.

Ylläpito

Jatkuva seuranta ja huoltosuunnitelma: Sovitaan asiakkaan kanssa järjestelmän tarkkailusta ja seuraavasta huollosta, jotta varmistetaan, että lämmitysjärjestelmä toimii tehokkaasti ja taloudellisesti jatkossakin.

LVI-Jämäkkä tekee patteriverkostojen perussäädöt ammattitaidolla

LVI-Jämäkkä tekee patteriverkoston perussäädöt Tampereen ja koko Pirkanmaan alueella. Meillä on rautainen ammattitaito, joka takaa kunnon lämmityksen koko taloyhtiölle, rakennusliikkeelle tai yritykselle. Yrittäjälähtöinen palvelualttius merkitsee meille sitä, että kuuntelemme asiakkaidemme tarpeita ja vastaamme niihin ripeästi ja joustavasti. Meillä päätökset tehdään nopeasti ja asiakas pääsee nauttimaan säästöistä ilman turhaa odottelua. Kevyt organisaatiomme takaa, että palvelumme on kustannustehokasta ja että jokainen asiakas saa henkilökohtaista, asiantuntevaa palvelua.

Älä anna lämmityslaskujen nousta tai asumismukavuuden heikentyä epätasaisen lämmityksen vuoksi. Tutustu palveluumme lisää tai ota heti yhteyttä ja varaa aika patteriverkoston perussäädölle!

LVI-Jämäkkä Oy

Toimipiste
Haikanvuori 4, halli 87
33920 Pirkkala

Postiosoite
Lopentie 24
37550 Lempäälä

Y-tunnus: 3196680-1

Verkkolaskutus
Verkkolaskutusosoite: 003723609900
Välittäjä: Pagero Oy

Laitas soittaen tai viestiä

Markus Leppälä, yrittäjä
040 487 8626
markus.leppala@lvi-jamakka.fi

Jussi Jalonen, yrittäjä
040 7572 166
jussi.jalonen@lvi-jamakka.fi

Avainlippu logo Suomalaisen työn liiton jäsen logo Luotettava kumppani logo Suomen Vahvimmat logo

Copyright © 2024 LVI-Jämäkkä Oy